Skogsbrandhund

Historia

Utbildning av hundar för eftersläckning av skogsbrand

Under 2018 drog vi igång Sveriges första utbildning i eftersläckningsarbete av skogsbränder för hund och hundförare. När räddningstjänsten har avslutat räddningsinsatsen vid en skogsbrand, ska marken eftersläckas och bevakas. Vid eftersläckningen ska all glöd i marken först upptäckas för att sedan släckas. Detta kallas eftersläckning. Sökningen efter glödhärdarna nere i marken är ett omfattande och kostsamt arbete.  Ansvaret för efterbevakningen är markägarens. Med hundens hjälp kan vi snabbare upptäcka glödhärdar, vilket gör arbetet mycket mer effektivt. Vi kan hjälpa till i en insats där vi kan förhindra spridning av branden och därmed minska kostnader ,viktiga naturvärden och känslomässiga värden.

Kyllesjö-Hund är först i världen med Certifierade Ekipage Skogsbrandhund.

I dagsläget finns nu 7 certifierade Ekipage. Fler är på gång!

Grundkrav

För att delta på utbildningen för Ekipage Skogsbrandhund krävs att du och din hund är uthålliga och har arbetslust.

Utbildningen är intensiv och det krävs att ni är villiga att lägga stor tid på träning av hunden. Hunden testas för lämplighet innan kursstart. På vår smålandsgård kan ni sedan uppleva intensiva dagar där vi går igenom allt ifrån skogsbrandens beteende, lydnad på hundarna till markerings och sökinlärning. Vi tar emot intresseanmälan inför 2025.

Vi kommer endast att ta emot begränsat antal deltagare som är beredda att lägga tid på hundträning, är engagerade och vill bli endel i vårt team. Vi utbildar fortsatt endast i de län vi saknar ekipage.

EKIPAGE SAKNAS I FÖLJANDE LÄN:

Blekinge län
Gotlands län
Södermanlands län
Värmlands län
Västernorrlands län
Västmanlands län
Örebro län
Östergötlands län

Anmäl ditt intresse eller få mer information:

Fyll i dina uppgifter längst ner på sidan eller ring 070-66 99 189.

Utbildare

Malin Kyllesjö

Malin Kyllesjö

Mentaltestdomare och mångårig erfarenhet av hundutbildningar och hundinstruktörsutbildningar. Driftsledare, administratör och skogsägare samt utbildad i eftersläckning av skogsbränder.

Matilda Olsson

Matilda Olsson

Egenföretagare inom hundverksamhet, Hoppjärkans hundtjänst och kennel, och har två certifierade skogsbrandhundar. Hundfysioterapeut och djurvårdare nivå 2.

Ole Frykman

Ole Frykman

Veterinär och specialist i kirurgi.